Een DDoS-aanval kost kleine tot middelgrote bedrijven gemiddeld 46.000 euro en bij grote bedrijven kan dat zelfs oplopen tot 390.000 euro.

Dat blijkt uit onderzoek (pdf) van Kaspersky en B2B International onder 3900 bedrijven uit 27 landen die te maken hebben gehad met DDoS-aanvallen. In Nederland zijn 186 bedrijven ondervraagd.

De kosten van een DDoS-aanval, waarbij servers met een grote hoeveelheid verkeer worden bestookt en daardoor offline gaan, kunnen snel oplopen.

De meeste bedrijven (65 procent) moeten na zo'n aanval ICT-consultants inhuren. Bovendien zegt 61 procent dat er kostbare informatie verloren gaat en bijna de helft van de bedrijven moet kosten maken om de infrastructuur te herstellen of verbeteren.

Op de lange termijn duiken ook nog kosten op voor bijvoorbeeld reputatieverlies of een lagere waardering. Bovendien gaan de verzekeringspremies vaak omhoog.

Bekendmaken

Van alle onderzochte bedrijven geeft 72 procent aan dat ze bekend hebben gemaakt dat er een aanval heeft plaatsgevonden. Dat kan bijvoorbeeld bij toezichthouders zijn. Minder dan de helft van de getroffen bedrijven heeft hun klanten specifiek geïnformeerd.

Wat zijn DDoS-aanvallen precies en hoe kunnen ze voorkomen worden?