Youtube is bijna volledig overgestapt op de HTML5-standaard als vervanger van het verouderde Flash. 

Dat laat het bedrijf weten in een blog.

Vier jaar geleden liet Youtube nog weten dat HTML5 te onvolwassen was om Flash te vervangen. Sindsdien is er volgens het bedrijf echter het een en ander verbeterd waardoor HTML5 een betere keuze is.

Alle bezoekers van Youtube die Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8 of een bèta-versie van Firefox gebruiken maken nu standaard gebruik van HTML5. Oudere en andere browsers blijven nog even op Flash draaien.

Video en animatie

In het verleden keerde Apple zich al tegen Flash voor het gebruik op mobiele websites. iOS-apparaten kunnen dan ook niet overweg met Flash. Met de software van Adobe worden niet alleen video's weergegeven, maar ook animaties op websites.

Vooral op video-gebied is Flash nog de standaard, maar met de overstap van Youtube lijkt daar nu ook een einde aan te komen.

Verbeteringen

Youtube stelt in de blog dat HTML5 nu klaar is om Flash te vervangen vanwege onder meer Media Source Extensions, VP9 video codec en full screen-ondersteuning.

Dankzij Media Source Extensions is het mogelijk video's op lagere kwaliteit in te laden als de verbinding slecht is waardoor gebruikers sneller kunnen beginnen met het bekijken van video en minder lang naar een laadscherm kijken. Volgens Youtube is het zogeheten bufferen met 50 procent afgenomen.

De ondersteuning van VP9 video codec zorgt er bovendien voor dat hogere kwaliteit video minder bandbreedte verbruiken waardoor video's sneller starten en minder data kosten.