Door een grote storing die al drie dagen aanhoudt, schrapt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) woensdag de theorie-examens nieuwe stijl in een groot aantal bureaus.

Ook maandag en dinsdag konden veel kandidaten geen examens afleggen vanwege de storing. Er werden in twee dagen zo'n drieduizend examens afgezegd. Volgens woordvoerder Nathalie Dingeldein komen er daar woensdag nog zo'n 1.400 bij.

De oorzaak van de storing is nog niet bekend. Technici werken volgens het CBR hard aan een oplossing. Die oplossing lijkt volgens de woordvoerder gevonden, maar dat is nog niet zeker.

In Arnhem en Rijswijk wordt vanaf 13.00 uur weer geprobeerd examens op kleine schaal af te nemen.

De examens nieuwe stijl in Haarlem, Schelluinen, Eindhoven, Groningen, Leusden en Zwolle zijn afgelast. De klassikale examens in Den Bosch, Heerlen, Nijmegen en Leeuwarden gaan woensdag wel door.

Alle examenkandidaten die zijn gedupeerd, krijgen persoonlijk bericht via sms of e-mail met een nieuwe datum binnen twee weken. Als er op korte termijn praktijkexamen moet worden afgelegd, kan er met voorrang een andere datum voor het theorie-examen worden geprikt.

Nieuw systeem

Het CBR voert een nieuw systeem in. Bij dit systeem kunnen kandidaten op een computer met touchscreen in hun eigen tempo examen doen. Het werd voor het eerst in september in Eindhoven ingevoerd. Inmiddels is het in dertien centra van CBR in gebruik. In het voorjaar moeten alle twintig locaties gebruikmaken van het nieuwe systeem.

"De storingen hebben een vlucht genomen vanaf half december", aldus Dingeldein. "Toen is er nieuwe hardware geïnstalleerd." De problemen lijken aan die hardware gekoppeld, maar de woordvoerder durft dat nog niet met zekerheid te zeggen.

Nieuwe hardware

De storingen van deze week zijn echter langduriger van aard dan voorheen. "Het ging eerst om tijdelijke storingen die ter plaatse binnen een uur of anderhalf uur verholpen konden worden", legt de woordvoerder uit.

De hardware werd geïnstalleerd om Mijn CBR, een omgeving waar examens gereserveerd kunnen worden en bijvoorbeeld rijscholen gemachtigd kunnen worden, 24 uur per dag beschikbaar te maken. Nu gaat het systeem 's nachts dicht.