De beurskoers van Microsoft is met 9 procent gedaald nadat het bedrijf sterk teruglopende omzet over Windows bekend maakte.

De prijs van een aandeel Microsoft ligt door de daling onder de 43 dollar (38 euro).

Verschillende beursanalisten stelden de aandelenprijs van Microsoft naar beneden bij. De kwartaalcijfers over het vierde kwartaal van 2014 tonen volgens die analisten een negatieve trend aan.

Analisten van zakenbanken JPMorgan en Citi devalueerden hun waardering van Microsoft naar neutraal. Dat lijkt vooral het gevolg van het langetermijnvooruitzicht van Microsoft.

Uit de kwartaalcijfers van het bedrijf blijft dat de omzet over licenties voor onder meer Windows, clouddiensten en Office in totaal daalde met 13 procent over zowel zakelijke klanten als consumenten. Dat heeft volgens analisten te maken met een kentering naar clouddiensten waar een lagere marge op zit.

Langetermijnvisie

Bovendien is ook de omzet uit Windows Phone afgelopen kwartaal fors gedaald. Volgens analisten zijn de matige prestaties van Microsoft op de mobiele markt weinig hoopgevend.

Nieuwe ceo Satya Nadella lijkt ondertussen vooral in te zetten op een langetermijnvisie. Onlangs presenteerde Microsoft nog de Hololens, een holografische bril die op termijn beschikbaar moet zijn.

Hoe werkt die 'indrukwekkende' Hololens van Microsoft?

Wie is Nadella en waarom werd hij ceo van Microsoft?

Bekijk de nieuwste omzetcijfers van Microsoft