De wifi-hotspots van KPN hebben in de eerste helft van 2013 zo'n 2,5 miljoen gebruikers gehad.

Dat blijkt uit het besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om de provider een boete van 250.000 euro op te leggen voor het blokkeren van internetbellen op zijn hotspots. Dat is in strijd met de Nederlandse wet, die netneutraliteit garandeert.

Tweakers ontdekte dinsdag dat het boetebesluit van de ACM niet juist is gecensureerd. Tekst is weliswaar onleesbaar gemaakt met een zwarte balk, maar kan nog steeds worden gekopieerd en geplakt in een ander document.

Uit het ongecensureerde document blijkt dat 2.481.938 mensen tussen 1 januari en 4 juli 2013 een gebruikersovereenkomst hebben gesloten voor gebruik van de KPN-hotspots. De hotspots werden door deze 2,5 miljoen unieke gebruikers in totaal bijna 6 miljoen keer gebruikt.

Klacht

Ringcredible, een Nederlands bedrijf dat software aanbiedt om te internetbellen, blijkt de klacht tegen KPN te hebben ingediend. De app Ringcredible was op de hotspots van KPN niet bruikbaar, een probleem dat in juli 2013 werd opgelost.

Een woordvoerder van KPN stelde eerder tegenover NU.nl dat de provider de blokkade van internetbellen "over het hoofd heeft gezien" toen netneutraliteit begin 2013 wettelijk gegarandeerd werd in Nederland.

Vodafone kreeg dinsdag een boete van 200.000 euro voor het aanbieden van de dienst HBO Go zonder dat klanten hiervoor gebruikmaakten van hun databundel. Uit het ongecensureerde Vodafone-document blijkt dat in totaal 3.200 klanten deze dienst activeerden met een speciale voucher.