Twitter-gebruikers kunnen vanaf dinsdag privéberichten sturen naar meerdere mensen in één keer en video's uploaden vanuit de apps en via de website.

Dat maakt het bedrijf dinsdagmiddag bekend.

Voorheen konden gebruikers alleen privéberichten (zogeheten Direct Messages) sturen naar één persoon. Bovendien moesten beide gesprekspartners elkaar volgen voor privéberichten verstuurd en ontvangen konden worden.

Vanaf dinsdag is het ook mogelijk om een privébericht naar een groep gebruikers te sturen van maximaal twintig mensen. Daarbij hoeft alleen de persoon die het gesprek start door alle deelnemers gevolgd te worden, ze hoeven elkaar niet allemaal onderling te volgen.

Het starten van een groepsgesprek gaat op dezelfde manier als een normaal privégesprek alleen worden dan in het aanhef-veld meerdere gebruikers toegevoegd.

Toevoeging

Volgens Twitter zijn privégroepsgesprekken een toevoeging aan het verder publieke platform. "Je leest en bekijkt misschien graag tweets, maar wil liever privé over ze praten", aldus het bedrijf.

"Misschien wil je een publiek gesprek wel privé met een kleinere groep doorzetten of wil je privé communiceren over een tweet die je gezien hebt", suggereert Twitter. Bovendien, zo stelt het bedrijf, versturen gebruikers nu vaak privéberichten naar mensen waar ze het telefoonnummer niet van hebben. Daardoor is bijvoorbeeld Whatsapp geen mogelijkheid.

Gebruikers kunnen bijvoorbeeld tweets, links en foto's delen via een groepsgesprek.

Video's uploaden

Twitter maakte dinsdag ook bekend dat gebruikers vanaf dinsdag video's kunnen maken en uploaden vanuit de Twitter-app. Dat was al mogelijk voor foto's, maar bij video's waren nog linkjes naar bijvoorbeeld Youtube mogelijk.

Nu kunnen Twitter-gebruikers met het camera-onderdeel in de Twitter-app ook een video opnemen en deze bijvoorbeeld inkorten. De filmpjes mogen maximaal dertig seconden zijn. Alleen mediabedrijven en bepaalde partners van Twitter mogen langere video's uploaden.

Het is voor iOS-gebruikers ook mogelijk een bestaande video te uploaden naar Twitter. Die functie komt later ook naar Android. Filters zijn nog niet beschikbaar.

Twitter rolt zowel privégroepsgesprekken als de videofunctie de komende dagen uit naar alle gebruikers wereldwijd.