Een van de mede-oprichters van browsermaker Opera lanceert dinsdag een nieuwe webbrowser met de naam Vivaldi.

De browser richt zich op mensen die veel en intensief online zijn. "Er zijn veel browsers beschikbaar voor mensen die niet veel verwachten van hun browser", zegt Jon von Tetzchner, oprichter van Vivaldi, tegen Techcrunch.

"We gaan voor het soort gebruiker dat veel tijd online doorbrengt, veel tabs open houdt en graag efficiënt werkt met veel content."

Vivaldi maakt gebruik van het Chromium-project van Google, dat ook de 'motor' van Google Chrome levert. Deze 'rendering engine' zorgt ervoor dat webpagina's er gelijk uit komen te zien, maar Vivaldi heeft wel zijn eigen uiterlijk en functies.

Snelkeuze

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een voorbeeld van een tab te zien door de muis hierboven te houden. Bij het openen van een nieuwe tab verschijnt een 'snelkeuzemenu' met favoriete websites. 

Via een 'Quick Commands'-menu is het mogelijk om snel met het toetsenbord te zoeken in functies en de browsergeschiedenis, zodat alles zonder gebruik van de muis kan worden gedaan.

Vivaldi werkt ook aan de integratie van een e-mailprogramma, maar in de beperkte previewversie die dinsdag online is gezet is deze functie nog niet beschikbaar. Ook het installeren van browserextensies is nog niet mogelijk. Vivaldi belooft dit in de toekomst wel mogelijk te maken.

Richting

Von Tetzchner vertrok drie jaar geleden bij Opera. Hij zegt Vivaldi te hebben opgericht omdat hij ontevreden is met de veranderingen die de browser sindsdien heeft ondergaan. 

"De browser waar wij ooit van hielden is van richting veranderd. Helaas dient deze niet langer zijn gebruikersgemeenschap en de bijdragers die de browser hielpen bouwen", stelt een verklaring op de site van Vivaldi. De previewversie van de browser is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.