Zowel KPN als Vodafone krijgen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete voor het schenden van de Nederlandse netneutraliteit.

KPN moet 250.000 euro betalen en voor Vodafone ligt het boetebedrag op 200.000 euro, meldt de ACM maandag.

Op de wifi-hotspots van KPN werden bepaalde diensten, waaronder internetbellen, geblokkeerd. Dat mag volgens de Nederlandse wet niet.

Vodafone blokkeerde geen diensten, maar bood abonnementen aan waarbij naar de betaalzender HBO kon worden gekeken zonder dat de verbruikte data uit de bundel verdween. Ook dat ziet de ACM als het "sturen" van de manier waarop klanten internet gebruiken, en is dus een overtreding van de wet.

Keuzevrijheid

"Alle data moeten tegen dezelfde voorwaarden doorgegeven worden", zegt bestuurslid Henk Don van de ACM. "Dat is het idee achter netneutraliteit en dat is wat wij nu handhaven. Zo voorkomt ACM dat de consument uiteindelijk minder keuzevrijheid heeft op internet."

"We zijn het eens dat er sprake is geweest van een overtreding", zegt woordvoerder Maurice Piek van KPN tegen NU.nl. Volgens hem is de blokkade van internetbellen "een klein deel dat we over het hoofd hebben gezien", toen de Nederlandse regels voor netneutraliteit op 1 januari 2013 van kracht werden.

Volgens Piek hebben de meeste gebruikers van KPN nooit geprobeerd te bellen via internet en hadden zij dus geen last van de blokkade. KPN maakt geen bezwaar tegen de boete.

Vodafone wil niet inhoudelijk reageren op de boete. "We bestuderen het besluit en bekijken onze mogelijkheden", is het enige dat een woordvoerder kwijt wil.

Het gevecht tegen datadiscriminatie: wat is netneutraliteit?