Coinbase, het bedrijf achter de gelijknamige bitcoin-portemonnee, heeft de eerste Amerikaanse bitcoinbeurs geopend.

Dat maakt het bedrijf maandagnacht (Nederlandse tijd) bekend.

Bitcoin is een digitale valuta, zonder centrale bank of overheid die de munt reguleert. De prijs wordt gebaseerd op basis van vraag een aanbod en bitcoin worden in online portemonnees bewaard.

De markt voor bitcoin is erg instabiel gebleken. De prijs fluctueert enorm door bijvoorbeeld veiligheidsproblemen bij grote bitcoinbeurzen zoals Mt. Gox, dat honderden miljoenen euro's aan bitcoins verloor na een hack. 

Stabiliteit

De gereguleerde bitcoinbeurs van Coinbase staat onder toezicht van financiële instanties en moet aan diverse waarborgen voldoen.

"Het is ons doel om de stabiliteit van het bitcoinsysteem te verbeteren", aldus Coinbase. Op de bitcoinbeurs kunnen gebruikers "betrouwbaar en veilig" bitcoins verhandelen. De New York Stock Exchange steunt de beurs en deed eerder deze maand een gezamenlijke investering van 75 miljoen dollar in Coinbase.

De Coinbase-beurs is actief in 24 Amerikaanse staten. De Amerikaanse financiële toezichthouder wil in 2015 nog meer bitcoinbeurzen van licenties gaan voorzien.

Wat is een bitcoin precies en waarom is het populair?

Hoe bitcoinsbeurs Mt. Gox honderden miljoenen aan bitcoins kon verliezen