De rechter bepaalt dinsdag of Nederland de vermeende Russische cybercrimineel Vladimir Drinkman mag uitleveren aan de Verenigde Staten. 

De VS willen de hacker berechten voor betrokkenheid bij een van de grootste datadiefstallen ooit. Rusland op zijn beurt wil dat ons land Drinkman overdraagt aan zijn thuisland.

Zelf gaat Drinkman ook liever naar Rusland, waar hij een kind heeft. Maar minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil Drinkman uitleveren aan de VS. Dat land diende het uitleveringsverzoek eerder in.

Drinkman is een van de Russen die in de VS worden verdacht van de enorme datadiefstal. Daarbij zijn de gegevens van mogelijk 160 miljoen creditcards gestolen. Ook zou Drinkman toegang hebben gehad tot gevoelige Amerikaanse veiligheidsinformatie.

De Rus werd in 2012 gearresteerd in Amsterdam. Hem hangt in de VS een hoge gevangenisstraf boven het hoofd. Drinkmans advocaat Bart Stapert stelt dat Nederland bijdraagt aan het verder oplopen van de spanningen tussen Rusland en het Westen, als zijn cliënt wordt uitgeleverd aan de VS.

Drinkman gaf eerder deze maand al aan dat hij vreest dat hij door de Amerikanen als "wisselgeld" zal worden gebruikt voor klokkenluider Edward Snowden.