Toezichthouder Currence gaat misbruik met het betalingssysteem iDeal onmogelijk maken, door een nieuwe bepaling in de voorwaarden van het gebruik van het systeem op te nemen. 

Dat maakt de toezichthouder maandag bekend in het tv-programma Radar

Met de nieuwe voorwaarden mogen geen incassomachtigingen voor aanvullende diensten of producten meer worden 'geconstrueerd' bij een betaling via iDeal. 

Tot de voorwaarden worden aangepast, kan een bedrijf misbruik maken van de gegevens die een consument invoert bij een eenmalige betaling via het betalingssysteen. De nieuwe voorwaarden moeten dit tegengaan. 

Als een organisatie die iDeal-betaling accepteert toch overgaat op automatische incasso, mag de betaaldienstverlener, bijvoorbeeld de bank, het contract met die organisatie ontbinden.

Spotify

De nieuwe voorwaarden zijn bedoeld om malafide webshops aan te pakken. "Als een bedrijf een proefproduct van 3 euro verkoopt en in de kleine letters zet dat de consument ook een maandelijks abonnement aanschaft, kunnen deze praktijken op basis van de nieuwe voorwaarden direct worden gestopt", laat een woordvoerder van Currence weten.

Diensten als Spotify die gebruikmaken van iDeal om incassomachtigingen uit te voeren, mogen dit blijven doen. Dergelijke "bonafide diensten" laten volgens de woorvoerder duidelijk zien dat het om een incassomachtiging gaat, door bijvoorbeeld een betaling van 1 eurocent te vragen.