Op een kwart van de vluchten wereldwijd wordt een wifi-verbinding aangeboden. In de Verenigde Staten is dat zelfs 66 procent.

Dat blijkt uit cijfers van Routehappy, een vergelijker voor vluchten op basis van voorzieningen zoals het filmaanbod of de aanwezigheid van wifi.

Op 24 procent van de vluchten wereldwijd is volgens Routehappy wifi aanwezig in een bepaalde vorm. Dat betekent dat wifi soms niet altijd beschikbaar is bijvoorbeeld boven zee.

Volgens Routehappy heeft slechts 1 procent van de wifi-vluchten de beste kwaliteit wifi. Dat betekent dat wifi op de gehele route beschikbaar is en dat de snelheid voldoende is voor het streamen van video.

Op de overige 99 procent van de wifi-vluchten is internet minder vaak beschikbaar of is de snelheid beperkt. Zo beschikt 16 procent van de wifi-vluchten maar op een derde van de route over internet.

Icelandair

Afgezien van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen scoort Icelandair goed. Op bijna 90 procent van de gevlogen kilometers door die maatschappij is wifi beschikbaar. Bij Norwegian Air is dat net 80 procent. Lufthansa is de beste Europese maatschappij met wifi op ruim 40 procent van de gevolgen kilometers. 

De Amerikaanse aanbieder Virgin America heeft een score van bijna 100 procent.

 

Prijs

Uit een eerder onderzoek in de zomer van 2014 bleek dat 22 procent van de passagiers wel eens betaald heeft voor wifi tijdens de vlucht. 85 procent van de mensen gaf toen aan het te gebruiken als het gratis zou zijn.

Routehappy laat aan Mashable weten dat het verwacht dat de prijs van inflight wifi in 2015 flink zal dalen. Richtprijzen worden echter niet genoemd. Op veel van de wifi-vluchten kan momenteel voor ongeveer 5 euro een uurtje van internet gebruik worden gemaakt terwijl internettoegang tijdens de gehele vlucht al snel 20 euro kost.

KLM

Het bedrijf verwacht ook dat bijna alle vluchten dit jaar over wifi zullen gaan beschikken. KLM test sinds medio 2013 met wifi tijdens lange vluchten. Sindsdien is er nog geen update gegeven over de vorderingen van het onderzoek en wanneer wifi eventueel breder zal worden aangeboden.