Google heeft in 2012 e-mails en andere digitale gegevens van drie Wikileaks-medewerkers overhandigd aan de Amerikaanse overheid, nadat een rechter hiertoe opdracht gaf.

Hoewel de informatie bijna drie jaar geleden al werd overhandigd, zijn de betrokken Wikileaks-medewerkers hier pas op kerstavond 2014 over geïnformeerd, meldt The Guardian maandag.

Onder meer informatie over het Britse hoofd van de onderzoekstak van Wikileaks, Sarah Harrison, is ingezien. "Het maakt me ziek te weten dat de FBI de woorden heeft gelezen die ik aan mijn moeder schreef om haar te troosten na een sterfgeval in de familie", zegt ze tegen de Britse krant.

"Noch Google noch de Amerikaanse overheid houdt zich aan hun eigen wetten of retoriek als het gaat om privacy of bescherming van de pers."

Bezwaar

Het geheime zoekbevel zou zo breed zijn geweest dat nagenoeg alle gegevens over de drie personen door Google moesten worden overhandigd. Het bedrijf heeft echter niet gezegd welke documenten precies aan de Amerikaanse overheid zijn gegeven.

"Als we een dagvaarding of gerechtelijk bevel krijgen, kijken we of deze zowel aan de tekst en geest van de wet voldoet", stelt Google in een verklaring aan The Guardian. "Als dat niet het geval is kunnen we bezwaar maken of vragen dat een verzoek wordt ingeperkt. We hebben een historie van opkomen voor onze gebruikers."

Vermoedelijk was de dataverzameling onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek naar Wikileaks, dat is gestart nadat duizenden geheime ambassadeberichten door de site werden geopenbaard.