Apple-dochterbedrijf Beats Music is in de VS aangeklaagd wegens het niet betalen voor digitale muziek die voor 1972 is uitgebracht.

Dat meldt Law 360.

Volgens de aanklacht schaadt Beats Music de auteursrechten van alle muzikanten die voor 15 februari 1972 muziek hebben opgenomen. Op die datum werd in de VS pas auteursbescherming voor geluidsopnames ingevoerd.

Die bescherming geldt in principe niet met terugwerkende kracht. Beats zou voor muziek van voor die tijd daarom geen royalty's hebben betaald.

Toch zijn aanklagers er in het verleden ook al in geslaagd om onder meer Amerikaanse muziekstreamingdienst Pandora voor het schenden van de auteursrechten van voor 1972 aan te klagen.

Apple

De zaak tegen Pandora loopt nog en is een zogenoemde class action-rechtszaak aangespannen door de grote platenlabels. De zaak tegen Beats Music is ook zo'n zaak die namens een grote groep door enkelen wordt aangespannen.

In het geval van Beats is de aanklager de eigenaar van de rechten van het nummer Sin City van de band The Flying Burrito Brothers. Welke platenmaatschappijen er in de class action-rechtszaak worden vertegenwoordigd is niet bekend.

Beats werd in 2014 overgenomen door Apple. Ook streamingdienst Beats Music kwam daardoor in handen van Apple. Volgens geruchten zal de dienst op termijn worden opgenomen in iTunes, om diensten als Spotify beter het hoofd te kunnen bieden.

Hoe Beats sluw en snel populair werd, en overgenomen door Apple