Uber heeft in Nederland een boete gekregen van 10.000 euro omdat het door blijft gaan met de dienst Uberpop terwijl die dienst verboden is

Dat bevestigt de Inspectie Leefomgeving en Tranpsort (ILT) na berichtgeving van RTL Z.

Via Uberpop kunnen niet-gecertificeerde chauffeurs zich aanmelden als taxichauffeur. Zonder vergunning kunnen zij dan, na een controle door Uber, mensen rondrijden.

De dienst concurreert volgens ILT op oneerlijke wijze met taxi's en is eind juli illegaal verklaard. In oktober werden diverse Uberpop-chauffeurs al beboet. Chauffeurs lopen het risico op een boete van maximaal 4.200 euro. Eind 2014 bevestigde de rechter dat de dienst inderdaad illegaal is en ILT boetes mag blijven uitdelen.

100.000 euro

In december heeft ILT opnieuw een chauffeur betrapt op rijden voor Uberpop en ditmaal heeft ook Uber zelf een boete gekregen van 10.000 euro. Een woordvoerder van ILT bevestigt dat Uber nu elke keer dat een chauffeur wordt betrapt een boete zal krijgen.

ILT mag Uber voor maximaal 100.000 euro beboeten, wat er na tien boetes gebeurt is niet duidelijk. Daar wil de woordvoerder nog niet op vooruit lopen.

Nieuwe wet

Later dit jaar wordt er door de Tweede Kamer een nieuwe taxiwet gevormd waarna Uber verwacht dat Uberpop legaal zal zijn. Dat is volgens het bedrijf de reden dat de dienst gewoon wordt doorgezet. Uber was vrijdagochtend niet direct bereikbaar voor commentaar.

De overige diensten van Uber, waarbij klanten via een app taxichauffeurs kunnen bestellen, zijn wel gewoon legaal in Nederland. Uber laat gebruikers met een app zien waar een taxi zich bevindt, binnen welke tijd hij er kan zijn en wat de kosten zijn. Binnen de app kan ook worden betaald en kan de chauffeur worden beoordeeld.

Uber: De opkomst van de populaire en controversiële taxi-app