De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD zijn geen schoothondjes van de VS. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zegt dat vrijdag in reactie op uitspraken van Edward Snowden.

De Amerikaanse klokkenluider en oud-medewerker van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA zei dat de Nederlandse diensten aan de leiband lopen van de Amerikanen en zich uiterst volgzaam opstellen.

"Jullie diensten werken in feite voor de Amerikanen. Ze voeren gewoon uit wat wij ze vragen", zei Snowden over de AIVD en MIVD. "De Amerikanen geven er dan informatie voor terug."

Volgens Plasterk klopt dat niet. ''De Nederlandse diensten houden zich aan de Nederlandse wetten. Die worden in volle openbaarheid vastgesteld door de Tweede en Eerste Kamer. De diensten doen wat ze moeten doen.''

Video: AIVD is geen schoothondje van VS

Franse geheime dienst

Snowden zei verder dat de Amerikanen wel de Franse geheime dienst respecteren. Die wordt zelfs gevreesd, zegt de Amerikaanse klokkenluider. "Zij hebben de mogelijkheid om een aanval op de NSA uit te voeren."

Verder zou de NSA laagdunkend doen over de meeste geheime diensten van de Europese landen. Desondanks zou er wel goed worden samengewerkt. "De Amerikanen waarderen de AIVD en de MIVD niet vanwege hun capaciteiten, maar vanwege de altijd soepele medewerking."