Cameron en Tyler Winklevoss, bekend van de rechtszaak tegen Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, willen een gereguleerde bitcoinbeurs opzetten.

Dat maken de broers bekend tegenover de New York Times.

De tweeling is momenteel in afwachting van goedkeuring door de toezichthouder, maar wil met het met de bitcoinbeurs voor Amerikanen eenvoudig maken om te handelen in bitcoins.

Op de beurs met de naam Gemini, Latijns voor tweeling, moeten bitcoins kunnen worden gekocht en verkocht met en voor dollars en euro's.

Bitcoin is een digitale valuta, een soort online variant van de euro. Het unieke aan bitcoin is dat er geen centrale partij is die toezicht houdt. Iedereen kan bitcoins kopen en verkopen. De waarde wordt niet gestuurd door een centrale bank of overheid, maar is afhankelijk van alleen vraag en aanbod.

Controverse

Dat heeft ook gezorgd voor controverse. De grootste bitcoinbeurs ooit, Mt. Gox, verloor honderden miljoenen dollars aan bitcoin bij een vermeende hack en ging failliet. Bitstamp, een prominente Europese bitcoinbeurs kampte eerder deze maand met een beveiligingslek waardoor de prijs van bitcoin kelderde.

Een bitcoin is nu nog ongeveer 225 dollar waard terwijl dat een jaar geleden 825 dollar was en bitcoin op zijn hoogtepunt in 2013 zo'n 1000 dollar waard was.

Naar verluidt hebben de Winklevoss-broers, vooral bekend vanwege hun claim dat Mark Zuckerberg het idee voor Facebook van hen gestolen zou hebben, zeker honderdduizend bitcoins in het bezit. Die hebben momenteel een waarde van zo'n 22,5 miljoen dollar.

Toezichthouder

Het verschil tussen de huidige bitcoinbeurzen en Gemini is dat de Winklevoss-broers samenwerken met toezichthouders. Ze zoeken toestemming bij de financiële toezichthouder van New York die hoopt dit jaar de eerste licenties uit te delen.

Een anonieme bron bevestigt aan de New York Times dat de toezichthouder de aanvraag van de Winklevoss-tweeling in behandeling heeft. Veel bestaande bitcoinbedrijven schuwen juist samenwerking met overheidsinstanties.

Beveiliging

Cameron en Tyler hebben topmensen bij beleggingsfondsen en techbedrijven aangetrokken en werken samen met een Amerikaanse bank.

Dat laatste is belangrijk omdat bitcoins vaak verhandeld worden via digitale platformen, maar de betalingen nu via een niet nader genoemde bank in New York zullen lopen. De veiligheid van transacties en opgeslagen bitcoins is cruciaal omdat een hacker alleen het wachtwoord maar nodig heeft om de bitcoins te kunnen uitgeven.

De Winklevoss-broers willen deze persoonlijke sleutels op verschillende plekken fysiek gaan opslaan zonder verbinding met het internet.

De infrastructuur en beveiliging voor de bitcoinbeurs is al vanuit het niets opgebouwd. Er is een testmodel klaar en de broers willen klaar zijn om live te gaan als de toezichthouder een licentie uitgeeft.

Wat is een bitcoin precies en waarom is het populair?

Hoe bitcoinsbeurs Mt. Gox honderden miljoenen aan bitcoins kon verliezen