Een nieuwe streamingdienst laat Nederlanders muziek luisteren in cd-kwaliteit, veel beter dan huidige streamingdiensten. De Spotify-concurrent kost twee keer zo veel als andere muziekdiensten.

De streamingdienst Tidal, een product van het Zweedse bedrijf Aspiro, was al beschikbaar in de VS, maar komt donderdag ook naar Nederland.

Voor 19,99 euro per maand zijn meer dan 25 miljoen nummers beschikbaar zonder advertenties. De muziek wordt in flac-formaat gestreamd met een kwaliteit van 1411 Kbps, vergelijkbaar met cd-kwaliteit. De maximumkwaliteit van Spotify is 320 Kbps.

Dat betekent dat het streamen van muziek via Tidal meer bandbreedte verbruikt. Een nummer van vier minuten verbruikt ruim 40 megabytes aan data. Binnen de apps van Tidal kan worden teruggeschakeld naar een lagere kwaliteit, mocht bijvoorbeeld een beperkte databundel worden gebruikt.

Video's

Tidal is beschikbaar in apps voor iOS, Android, en desktops met Windows en Mac OS X. Ook is een webversie beschikbaar die werkt in Google Chrome. Verder biedt Tidal integratie met verschillende speakersystemen van onder meer Sonos.

Naast de audiobestanden in hoge kwaliteit zijn ook ruim 75.000 muziekvideo's te bekijken binnen Tidal.

Binnen zijn software legt Tidal de nadruk op curatie door experts. Er zijn bijvoorbeeld playlists beschikbaar die door experts zijn samengesteld.