De webwinkel Tom Kabinet, die tweedehands e-books aanbiedt, gaat ondanks een vonnis van de rechter door. Wel worden boeken waarvan de herkomst niet bekend is verwijderd.

Dat bevestigt Judith Mariën van de site dinsdag tegen NU.nl na berichtgeving van RTL Nieuws.

Iedereen kan zijn e-books bij Tom Kabinet aanbieden voor verkoop aan een nieuwe eigenaar. Tot vier weken geleden werd de herkomst van de e-books helemaal niet gecontroleerd, maar in de afgelopen maand wordt gecontroleerd of er een geldig watermerk op het e-book zit. Is dat niet het geval, dan mag het boek niet verkocht worden.

E-bookwatermerken worden sinds 2013 door het Centraal Boekhuis (CB) aan Nederlandse boeken gekoppeld om illegale verspreiding te voorkomen en te herleiden naar de bron.

Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde dinsdag dat Tom Kabinet de e-bookverkoop moet staken, omdat illegale verkoop onvoldoende wordt voorkomen. Wel besloot de rechter dat tweedehands verkoop van e-books in principe toegestaan lijkt te zijn onder Europees recht.

Verwijderd

Tom Kabinet denkt zijn verkoop dan ook te kunnen voortzetten als alle illegale doorverkoop wordt uitgesloten. Boeken die nog op de site staan, maar geen watermerk bevatten, worden daarom helemaal verwijderd uit het assortiment. Het gaat om 12.000 van de omstreeks 17.000 titels in het aanbod. 

Titels met een watermerk kunnen worden gecontroleerd tegen een database van het Centraal Boekhuis. Als wordt geprobeerd om een boek met hetzelfde watermerk twee keer te verkopen, dan kan dat worden voorkomen.

De rechter legde Tom Kabinet een dwangsom van 1.000 euro per dag op als de verkoop niet wordt stopgezet, maar de site kon de rechter om opheffing hiervan vragen als illegale verkoop wordt voorkomen. De site is dat nu van plan.

Volgens het gerechtshof moet uit een eventuele bodemprocedure uiteindelijk blijken of tweedehands e-bookverkoop inderdaad toegestaan is binnen Europa. Het Nederlands Uitgeversverbond, dat Tom Kabinet aanklaagde, kan zo'n procedure in gang zetten.