Elon Musk, de ceo van onder meer autofabrikant Tesla en ruimtevaartorganisatie SpaceX, wil een netwerk van satellieten opzetten dat niet alleen onze hele planeet, maar ook Mars van internet moet voorzien.

Dat zegt Musk in een interview met Bloomberg Businessweek. De SpaceX-ceo wil met een netwerk van honderden satellieten het huidige internet sneller en goedkoper maken. De satellieten zouden een stuk lager vliegen dan gebruikelijk is: op een afstand van zo'n 1.200 kilometer. 

Daardoor zijn er hogere snelheden mogelijk dan nu het geval is, en zou hij de concurrentie kunnen aangaan met glasvezel. "De snelheid van het licht is in het vacuüm van de ruimte veertig procent sneller dan glasvezel", aldus Musk. 

Uiteindelijk moet het systeem helemaal tot aan Mars reiken. "Het wordt belangrijk voor Mars om ook een wereldwijd communicatienetwerk te hebben", zegt Musk, die met SpaceX in 2025 mensen op de Rode Planeet wil zetten. "Volgens mij moet dit gebeuren. En ik zie niemand anders het doen."

De SpaceX-ceo verwacht dat het minimaal vijf jaar zal duren voordat het systeem werkt. Goedkoop is het project niet. Musk verwacht zo'n 10 miljard dollar nodig te hebben om het systeem op te zetten.