AMSTERDAM - Het Klez-virus, dat vorig jaar voor het eerst opdook, heeft zich van een onschuldig virusje ontwikkeld tot een aanzienlijke bedreiging voor internetgebruikers. De grote antivirus-softwarebedrijven hebben het waarschuwingsniveau van het virus door de grote hoeveelheid meldingen verhoogd.

De eerste varianten van Klez waren weinig actief en verspreidden zich nauwelijks. Daar kwam begin dit jaar een einde aan. Op dit moment zijn er veel varianten in omloop van het virus.

Klez verspreidt zich via de email. De onderwerpregel van een besmette mail is iedere keer anders en ook de bijlage geeft het virus steeds een andere naam mee. Dit maakt het virus voor antivirussoftware moeilijk te ontdekken. Daarnaast maakt het virus gebruik van gedeelde schijven en mogelijk ook ICQ om zich te verspreiden.

Naast de vorm van Klez die zichzelf in een hoog tempo verspreidt, zijn er ook varianten die mails verwijderen, comprimeren of de mail open stellen voor derden. Omdat Klez al een tijdje meeloopt zijn de meeste antivirusprogramma's die na januari zijn bijgewerkt in staat het virus te onderscheppen.

/LINK
Hoe verwijder ik het Klez virus?

/NETNieuwe Klez-worm sluipt computers binnen