Niet Silk Road-oprichter Ross Ulbricht maar Mark Karpeles, voormalige ceo van de inmiddelse failliete bitcoinbeurs Mt. Gox, zou de werkelijke leiding over de verborgen marktplaats hebben gehad.

Dat zei Ulbrichts advocaat Joshua Dratel donderdag, zo meldt Ars Technica.

De rechtszaak rondom Silk Road begon afgelopen dinsdag. Ulbricht heeft reeds bekend dat hij inderdaad de oprichter is van de online zwarte markt, die voor zijn sluiting hoofdzakelijk werd gebruikt om illegale drugs te verhandelen. 

Ulbricht ontkent echter dat hij de dagelijkse leiding over de site had. Die zou in handen zijn geweest van Karpeles.  Hij zou er als ceo van bitcoinbeurs Mt. Gox veel profijt van hebben gehad dat Silk Road bitcoins als betaalmiddel gebruikte. 

Mt. Gox was voor de val medio 2013 de belangrijkste bitcoinbeurs ter wereld en verantwoordelijk voor ongeveer driekwart van alle bitcointransacties.

'Erin geluisd'

Dratel stelt dat Karpeles Ulbricht erin heeft geluisd om zijn eigen betrokkenheid bij Silk Road te verdoezelen. Volgens Ars Technica waren zowel rechter als aanklager, de Amerikaanse overheid, verbaasd over die claim. 

Karpeles ontkent tegenover Motherboard dat hij betrokken is geweest bij Silk Road. "Ik ben niet Dread Pirate Roberts", aldus Karpeles vewijzend naar de nickname van de man die de leiding over de online zwarte markt zou hebben gehad.

"Ik heb niets te maken met Silk Road en keur wat daar gebeurde af. Het onderzoek is ook al tot die conclusie gekomen en dat is waarom ik niet in de rechtszaal zit." De rechtszaak rondom Silk Road loopt nog en zal aanstaande maandag weer worden voortgezet. 

Hoe werkte Silk Road precies?

Hoe Mt. Gox honderden miljoenen aan bitcoins verloor