Een Nederlandse vergelijkingssite mag geen gegevens 'scrapen' van de website van Ryanair, zodat prijzen automatisch in de vergelijker terechtkomen. De luchtvaartmaatschappij heeft het recht om dit alleen toe te staan met een licentieovereenkomst.

Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag bepaald in een zaak die al door verschillende Nederlandse rechtbanken was behandeld.

In het geschil tussen het bedrijf PR Aviation en Ryanair kreeg de luchtvaartmaatschappij in eerste instantie al gelijk, maar het Gerechtshof Amsterdam besloot later dat het automatisch scannen en verwerken van de Ryanair-website toch toegestaan was.

De Hoge Raad stelde uiteindelijk vragen aan het Europees Hof over de zaak. De hoogste rechtbank van de EU stelt donderdag dat de site van Ryanair kan worden gezien als een databank die niet wordt beschermd door auteursrecht of andere rechten.

Daarom is het onder een Europese richtlijn toegestaan om beperkingen te stellen aan het gebruik van de databank door derden. Ryanair mag het scrapen van zijn website dus verbieden.

Commissie

PR Aviation is eigenaar van de site Wegolo.com. In 2008 zei Ryanair het scrapen van vergelijkingssites te willen voorkomen omdat ticketprijzen daar flink hoger lagen dan op de site van de luchtvaartmaatschappij zelf. Wegolo rekende een commissie van 7 euro op elke boeking.

De meeste vergelijkingssites tonen geen gegevens van Ryanair. Vluchten van de prijsvechter zijn donderdag nog steeds te vinden op de site van PR Aviation.

Het Nederlandse bedrijf was donderdag niet bereikbaar voor commentaar. Het telefoonnummer van PR Aviation lijkt niet meer in gebruik.