De Britse premier David Cameron is van plan om de Amerikaanse president Obama om hulp te vragen in zijn strijd tegen apps die communicatie versleutelen.

Dat stellen twee ingewijden donderdag tegenover de Wall Street Journal.

Eerder deze week leek Cameron een oproep te doen om apps die berichten onleesbaar maken voor de overheid in de ban te doen. 

"Willen we in ons land communicatiemogelijkheden toestaan die zelfs met een gerechtelijk bevel ondertekend door de minister van Binnenlandse Zaken niet in te zien zijn?" vroeg Cameron. "Als premier zal ik ervoor zorgen dat er wetgeving is die ervoor zorgt dat terroristen niet in veiligheid met elkaar kunnen communiceren."

Later werd door bronnen binnen de Britse overheid tegen verschillende media gezegd dat Cameron apps die berichten versleutelen toch niet wil verbannen. Wat Cameron dan wel met zijn opmerkingen bedoelde is onduidelijk.

Whatsapp

Cameron zou zich nu op Obama richten omdat juist veel Amerikaanse technologiebedrijven in het afgelopen jaar sterkere versleuteling hebben geïntroduceerd. Na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de activiteiten van inlichtingendienst NSA willen zij hun gebruikers vaak beter beschermen tegen privacyschending door overheden en hackers.

Onder meer Whatsapp is begonnen met het versleutelen van berichten. Ook Apple en Google hebben maatregelen genomen om hun mobiele besturingssystemen gegevens versleuteld op te laten slaan. Dat leidde tot kritiek van FBI-directeur James Comey, die zei dat Apple hiermee het werk van de opsporingsdiensten in de weg zat.

Volgens een bron van de Wall Street Journal zal Cameron proberen om Obama "in de richting van de FBI" te bewegen. De twee leiders zien elkaar donderdag en vrijdag in Washington.

Bekijk de beste apps om versleuteld te bellen, sms'en en e-mailen