Nederland heeft in 2013 en 2014 een te hoge thuiskopieheffing gehanteerd. Schade aan artiesten uit illegaal downloaden had niet mogen worden meegerekend.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald, zo meldt Computerworld.

De thuiskopieheffing kwam in Nederland tot stand om geld op te halen voor artiesten die schade leden uit legale en illegale thuiskopieën. Op lege media als harde schijven en cd's werd een heffing toegevoegd, die vervolgens weer werd verdeeld onder rechthebbenden.

Vorig jaar kwam in Nederland door een uitspraak van het Europees Hof een downloadverbod tot stand. Het Hof bepaalde dat downloaden uit illegale bron niet was toegestaan, waar dat eerder in Nederland wel legaal was.

De thuiskopieheffing was geen goed middel om schade uit illegaal downloaden te vergoeden en moest worden vervangen door een downloadverbod, zo oordeelde het Hof.

Toch bleef de thuiskopieheffing in stand, volgens staatssecretaris Teeven (Justitie) als compensatie voor legale thuiskopieën. 

Verlaging

In de rechtszaak wezen onder meer Acer, HP en Dell erop dat driekwart van alle thuiskopieën uit illegale bron komt. "Gelet daarop kan redelijkerwijs niet worden volgehouden dat het wegvallen van de kopieën uit ongeoorloofde bron geen enkel gevolg dient te hebben voor de hoogte van de vergoeding", oordeelde de rechtbank.

In 2015 is de heffing met 30 procent verlaagd, al was dat ook omdat in eerdere jaren meer dan verwacht werd opgehaald. Arnout Groen, advocaat van de computerfabrikanten, verwacht dat ook door de nieuwe heffing een streep gaat. "We gaan die dus nu ook aanvechten", zegt hij tegen Computerworld.

Volgens hem moet een thuiskopieheffing die alleen rekening houdt met legale kopieën slechts enkele miljoenen euro's per jaar ophalen. In eerdere jaren werd gestreefd naar inkomsten van 30 miljoen euro.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie bestudeert de uitspraak nog, zegt woordvoerder Wiebe Alkema tegen NU.nl. Hij benadrukt dat de uitspraak geen effect heeft op de hoogte van de thuiskopieheffing in 2015. Daarin is al rekening gehouden met het downloadverbod, zegt Alkema.

Alles wat u moet weten over het downloadverbod