Het Europees Hof van Justitie moet zich gaan buigen over het geschil tussen Geenstijl en Playboy over het linken naar uitgelekte naaktfoto's van Britt Dekker.

Dat adviseert de advocaat-generaal van de Hoge Raad in zijn conclusie (pdf).

De rechtszaak tussen Geenstijl en Playboy loopt al ruim drie jaar en als de zaak door het Europees Hof behandeld moet worden, gaat dat mogelijk nog eens jaren duren.

Geenstijl linkte in 2011 naar uitgelekte naaktfoto's van Britt Dekker die later in de Playboy zouden verschijnen. Sanoma Media, de uitgever van Playboy en onder meer NU.nl, startte vervolgens een rechtszaak.

Auteursrecht

De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat het linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal als inbreuk kan worden gezien.

Na een hoger beroep bij het gerechtshof werd die uitspraak eind 2013 echter teruggedraaid. Het hof ziet het linken naar illegaal materiaal niet als openbaarmaking en dus is het geen inbreuk op de auteursrecht.

De zaak ging daarna naar de Hoge Raad en de advocaat-generaal stelt nu dat er advies van het Europees Hof nodig is omdat er geen jurisprudentie is op dit gebied. De advocaat-generaal geeft slechts een advies, maar dat wordt vaak door de Hoge Raad overgenomen.

Europees Hof

In een enigszins vergelijkbare zaak werd door het Europees Hof in 2014 vastgesteld dat een link in principe geen openbaarmaking is, tenzij er een nieuw publiek wordt aangeboord dat de auteursrechthebbende met zijn publicatie niet voor ogen had.

In de zaak tussen Playboy en Geenstijl is er echter geen sprake van publicatie door de rechthebbende. De foto's werden zonder toestemming online gezet en vervolgens opgepikt door Geenstijl.

Het is onduidelijk wanneer de Hoge Raad definitief zal besluiten wat het met de zaak doet en wanneer het Europees Hof eventueel antwoord zal geven.