België wil naast telefoongesprekken ook gesprekken op Skype en privéberichten op Facebook en Whatsapp gaan aftappen in de strijd tegen terrorisme.

Dat meldt de Belgische krant De Morgen woensdag.

Koen Geens, de Belgische minister van Justitie, zou plannen hebben voor het uitbreiden van de aftapbevoegdheden na de recente aanslagen in Parijs. 

Vrijdag zullen de eerste gesprekken worden gevoerd. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken zou daarbij betrokken zijn.

Frankrijk

De Franse premier Manuel Valls kondigde dinsdag ook maatregelen aan om terrorisme beter te kunnen bestrijden via sociale media. Valls wil inlichtingendiensten "alle noodzakelijke wettelijke bevoegdheden" geven om hun doel te bereiken.

Volgens Valls worden sociale media meer dan ooit gebruikt voor het rekruteren van terroristen en organiseren van aanslagen. Frankrijk doet een oproep aan technologiebedrijven om te helpen bij het aftappen. Concrete plannen zijn nog niet bekendgemaakt.

Aanzetten

België wil ook mensen die aanzetten tot terrorisme gaan aftappen. De mogelijk nieuwe maatregelen gelden dus niet alleen voor mensen die daadwerkelijk een aanslag plegen of ondersteunen.

Hoe concreet de plannen zijn en hoe de Belgische overheid privéberichten wil gaan aftappen is niet bekend. Momenteel kunnen berichten al worden opgevraagd met een gerechtelijk bevel. Steeds meer communicatie wordt echter versleuteld waardoor aftappen moeilijk of zelfs onmogelijk wordt.

Versleuteld

Whatsapp maakte in november bekend dat op Android-toestellen het verkeer standaard versleuteld wordt. Het bedrijf kan daardoor zelf de berichten ook niet inzien.

De Britse premier David Cameron kondigde maandag aan dat hij onderzoekt of apps die versleuteld berichten versturen verboden kunnen worden in het Verenigd Koninkrijk. De premier wil daardoor in mei nieuwe wetgeving introduceren als hij de verkiezingen wint.