Afbeeldingen tonen de donkere versie van Windows 10 en de nieuwe Microsoft-browser met codenaam Spartan. Het uiterlijk zou op dat van Windows Phone lijken.

Dat meldt The Verge op basis van het Chinese CNbeta.

Te zien is dat de Spartan-browser uiterlijk verschillende gelijkenissen vertoont met Google Chrome. Zo worden tabs boven de adresbalk getoond, zoals bij Chrome al langer het geval is.

Microsoft zou het met Spartan makkelijk maken die tabs beter te ordenen. Hoe dat precies uitgewerkt wordt is nog niet duidelijk.

Op de afbeeldingen is ook de Cortana-integratie te zien. Eerder vandaag werd bekend dat die spraakassistent in zowel de browser als Windows 10 zit gebouwd. Cortana zou zoeken op internet en lokaal simpeler maken, door relevante informatie bij elkaar te verzamelen.

Donkere modus

Ook is de donkere weergave van Windows 10 te zien. Er is al één ander duidelijk over de nieuwe versie van Windows die dit najaar zou verschijnen. Tot nu toe was Windows 10 echter wel steeds in zijn standaard lichte uitvoering te zien.

Bij de donkere weergave is de onderbalk van het scherm zwart, en zijn programma-iconen wit op zwart, in plaats van gekleurd zoals in de standaardweergave. Volgens The Verge is die weergave gebaseerd op die van Windows Phone, die ook zowel een lichte als donkere weergavemogelijkheid heeft.

Het uiteindelijke uiterlijk van Windows 10 zou nog niet zeker zijn. Microsoft zou het uiterlijk van interne apps nog aanpassen op zowel de lichte als donkere weergave.

Windows 10

Naast het nieuwe uiterlijk biedt Windows 10 ook wat vertrouwde elementen. Zo keren de startknop en startmenu terug, na in Windows 8 afwezig te zijn geweest.

Er wordt verwacht dat Microsoft zijn plannen rond Windows 10 en zijn nieuwe browser op 21 januari onthult, wanneer de consumentenkant van Windows 10 wordt getoond. Het nieuwe besturingssysteem wordt in het najaar van 2015 verwacht.

Dit is er nieuw in Windows 10