Reiswebsite Tripadvisor neemt de Nederlandse restaurant- en reserveringswebsite Iens over. 

Dit melden beide bedrijven donderdagochtend. 

Zowel Iens als Seatme.nl, die in 2012 zijn samengegaan, worden onderdeel van de Tripadvisor-groep. 

Lafourchette, een van de toonaangevende restaurantreserveringsplatforms in Frankrijk, Spanje en Zwitserland, gaat de integratie van Iens in de Tripadvisor-groep leiden. Met de overname versnelt Tripadvisor zijn restaurantendiensten in Europa. 

Lafourchette-topman Bertrand Jelensperger laat weten Nederland te zien als een belangrijke markt. "We hebben al een enthousiaste Nederlandse Tripadvisor-community die de site gebruikt om leuke, lokale restaurants te vinden." 

"Deze overname biedt ons de mogelijkheid om meer groei te realiseren, Nederlandse restauranthouders te voorzien van meer gasten en bovenal Tripadvisor-gebruikers te helpen bij het vinden en boeken van geweldige restaurantervaringen in Nederland."

Ontwikkelingen

Iens-ceo Wout van der Wijk laat aan NU.nl weten dat de organisatie zelf op zoek is gegaan naar mogelijke overnamekandidaten "omdat wij de groei die we hebben bereikt door de fusie van Iens en Seatme.nl internationaal wilden consolideren". 

"Het geeft ons de mogelijkheid mee te gaan in de nieuwste technologische ontwikkelingen en alle mogelijkheden die horen bij het internationale bereik van Tripadvisor", aldus Van der Wijk. 

"Het tempo waarin technieken ontwikkeld worden, gaat heel snel. Voor een kleine organisatie als Iens is het moeilijker om dat bij te benen. Bij Tripadvisor zijn al verregaande specilialisten actief. Die hadden we nooit in onze kleine organisatie kunnen binnenhalen", legt hij uit. 

Voor de Nederlandse gebruiker van Iens zal er niet veel veranderen, zegt Van der Wijk. "Iens blijft hoe dan ook bestaan", stelt hij de gebruiker gerust. Ook de manier waarop beoordeeld en gereserveerd wordt, blijft hetzelfde. "Ongeveer de helft van de reviews gaat op basis van reserveringen. Dat moet open blijven zodat iedereen reviews kan blijven plaatsen. Tripadvisor heeft diezelfde filosofie." 

Restaurants

Van der Wijk gaat ervan uit dat restauranthouders op langere termijn gaan merken dat het product verder verbeterd wordt, mede als gevolg van schaalvergroting. "Dat zal misschien in een hoger tempo gaan. En zeker in de grote steden gaan zij merken dat er meer gasten aangedragen worden via het Tripadvisor-netwerk."

Afgelopen zomer ging Iens al een samenwerking aan met Tripadvisor. "Die samenwerking wordt verder vormgegeven", belooft de ceo. "Dan kun je via Tripadvisor bijvoorbeeld de beschikbaarheid van een tafel voor drie personen te zien voor alle restaurants in een stad en deze gelijk reserveren. Nu moet je nog per restaurant kijken of er zoveel plek is."

Iens is in 1998 opgericht en ontvangt jaarlijks zo'n 20 miljoen bezoekers. Ruim twintigduizend restaurants zijn onderdeel van het netwerk, waarvan er 1.550 zijn te reserveren via Seat.me. Per week worden er vierduizend restaurants beoordeeld, op jaarbasis zijn dat er tweehonderdduizend.