Taxidienst Uber is in Hong Kong begonnen met bezorg- en verhuisdienst Ubercargo. Het bedrijf stuurt daarbij busjes om grote ladingen te vervoeren.

Dat maakt Uber donderdagochtend bekend.

Gebruikers in de Chinese stad kunnen nu met de Uber-app naast een personenwagen ook een busje naar hun locatie laten rijden. Klanten kunnen het busje gebruiken om zichzelf en goederen naar een plek te laten vervoeren, of enkel een lading op weg sturen.

De chauffeur van het busje helpt met inladen, Ubercargo kan daarom ook als verhuisdienst worden gebruikt. Rijdt de klant niet mee, dan kan de gps-locatie van het busje tijdens rit naar de ontvanger worden gevolgd. Omdat er door het laden en lossen sprake kan zijn van meer tijd, wordt de ritprijs van Ubercargo berekend op basis van afstand en tijd.

Bezorgdienst

Uber experimenteert met verschillende uitbreidingen van zijn taxidienst met luxewagens. Zo is in het Amerikaanse Washington DC onlangs een test met een Uber bezorgdienst verlengd. Daarbij kunnen klanten artikelen uit een beperkt assortiment kiezen, die binnen een uur worden thuisbezorgd.

In veel landen ligt Uber echter onder vuur. Dat ligt in de meeste gevallen aan Uberpop, de particuliere taxidienst van Uber.

In tegenstelling tot de bij de reguliere Uber-auto’s zijn de chauffeurs bij Uberpop niet gecertificeerd. In veel landen en steden is dat verboden, bovendien zien taxichauffeurs Uberpop als oneerlijke concurrentie. In Hong Kong heeft Uber sinds zijn staart daar in augustus 2014 weinig problemen gehad.

Bekijk waar Uber actief is en waar het bedrijf (deels) is verboden of aangeklaagd: