FBI-directeur James Comey is ervan overtuigd dat Noord-Korea achter de Sony-hack zit, omdat de hackers servers gebruikten die alleen voor Noord-Koreanen toegankelijk zijn.

Dat zegt Comey woensdagavond tijdens een cyberbeveiligingsconferentie in New York, zo meldt Reuters.

Sony werd gehackt door de groep Guardians of Peace vanwege het uitbrengen van de film The Interview. De humoristische film draait om een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

Volgens Comey zijn de hackers "slordig" geweest in het geheim houden van hun identiteit. E-mails en andere berichten die naar Sony-medewerkers zijn verstuurd, waren afkomstig van specifieke Noord-Koreaanse internetverbindingen. 

Het gebruik van internet in Noord-Korea is zeer gelimiteerd en wordt bijna exclusief gebruikt door de regering. Het is daarbij volgens Comey zeer onwaarschijnlijk dat een derde partij zonder medeweten van de regering Noord-Koreaanse servers heeft gekaapt, om deze vervolgens voor de Sony-hack te gebruiken.

"We weten wie Sony heeft gehackt. Het waren de Noord-Koreanen", zo vertelde Coney aan het publiek. "En ik kan dat met zeer veel vertrouwen mededelen."

Sancties

De Amerikaanse president Barack Obama heeft nieuwe sancties opgelegd aan Noord-Korea. De nieuwe sancties betreffen drie bedrijven en tien Noord-Koreaanse regeringsfunctionarissen.

Amerikanen mogen geen zaken meer doen met de bedrijven en personen in kwestie. Hun wordt met name de toegang tot het Amerikaanse bankenstelsel ontzegd.

Noord-Korea houdt vol niets met de aanval te maken te hebben.

Drie dingen over de nieuwe sancties van de VS tegen Noord-Korea