Berichtendienst Whatsapp heeft in vier maanden tijd 100 miljoen actieve gebruikers gewonnen, voor een totaal van 700 miljoen gebruikers.

Dat maakt voormalig Whatsapp-ceo Jan Koum bekend op Facebook. Dat bedrijf nam Whatsapp vorig jaar voor 19 miljard dollar over. Koum werd daarop hoofd van het Whatsapp-team binnen Facebook.

Daarmee lijkt de gebruikersgroei van Whatsapp stabiel te zijn. Eind augustus 2014 maakte Whatsapp ook een gebruikersgroei van 100 miljoen bekend, ook gemeten over zo’n vier maanden tijd.

30 miljard berichten

Ook laat Koum weten dat Whatsapp-gebruikers dagelijks 30 miljard berichten versturen. Koum zegt verheugd te zijn met de aanhoudende groei van zijn app, en zich te verheugen op vernieuwingen in 2015. In 2014 bleef het aantal vernieuwingen voor de schermen voor Whatsapp enigszins uit.

Achter de schermen maakte Whatsapp echter een belangrijke verandering door. In november begon de dienst met het standaard versleutelen van zijn berichten.

Dat zou er voor moeten zorgen dat overheden, kwaadwillenden en ook Whatsapp en Facebook zelf de inhoud van berichten niet kunnen inzien. Dankzij volledige ‘end-to-end’ encryptie kunnen alleen gebruikers van één-op-één-gesprekken de inhoud van de berichten lezen.

De grootste

Whatsapp lijkt forser door te groeien dan de twee andere grootste mobiele berichtendiensten, Wechat en Line. Die zijn vooral in Aziatische landen populair, maar groeien minder hard.

Wechat maakte eind 2014 bekend 468 miljoen actieve gebruikers te hebben. Line repte eerder over ruim 400 miljoen geregistreerde gebruikers, daarvan blijkt 170 miljoen ook daadwerkelijk actief.

Toen de overname van Whatsapp door Facebook vorig jaar bekend werd, dreigden veel gebruikers de dienst uit privacyoverwegingen te verlaten. Berichtenapp Telegram was toen een populair alternatief. Die app zei eind 2014 dat het nu 50 miljoen actieve gebruikers heeft.