De top 10 wegens piraterij van Google geweerde pagina’s bevat geen torrentsites. De lijst is gesorteerd op basis van het aantal auteursrechtenclaims.

Google houdt continu een overzicht bij van sites die op basis van auteursrechtenclaims verwijderd zijn.

De lijst wordt aangevoerd door bestandsdeelsite 4shared.com. Die site is via Google nog wel te vinden, maar een fractie van de subpagina’s van de site niet meer. Via die pagina’s wordt auteursrechtelijk beschermd materiaal aangeboden. In totaal zijn 8.355.893 url’s van de site van Google geschrapt.

Torrentsites komen in de top 10 van de lijst niet voor. Lager op de lijst zijn dergelijke sites wel te vinden. Het populaire The Pirate Bay staat met 1.662.514 verwijderde pagina’s op een achttiende plaats.

Niet verdwenen

Het eveneens populaire Kickass Torrents staat op plaats 48, met 1.027.739 verwijderde url’s. Degelijke pagina’s worden enkel uit het zoekbestand van Google en concurrenten als Bing en Yahoo verwijderd. Via de respectievelijke torrent- of bestandsdeelsites zijn de pagina’s vaak nog wel te bezoeken.

Google schrapt url’s waarvoor vanuit auteursrechthebbenden verwijdering is aangevraagd vaak binnen enkele uren uit zijn zoekbestand. Het gaat vaak om zo’n miljoen aanvragen per dag.

Hoewel de lijst nauwkeurig door Google wordt bijgehouden, komt Youtube in de lijst niet voor. Hoewel die site ook veel auteursrechtenclaims ontvangt, worden verwijderde pagina’s in het url-overzicht niet opgenomen.

Dankzij een nieuwe Europese wet kunnen Europeanen sinds 2014 ook url's uit de zoekresutaten van Google laten schrappen.

Hoe veel verwijderverzoeken ontving Google Nederland in 2014?