Het meeste internetverkeer dat via het anonieme Tor-netwerk verloopt, gaat naar verborgen websites met daarop afbeeldingen van kindermisbruik. 

Dat stelt Gareth Owen, onderzoeker aan de universiteit van Portsmouth, op basis van een meting gedurende zes maanden, zo bericht Tweakers

Hij presenteerde zijn bevindingen dinsdag tijdens het jaarlijkse Chaos Communication Congress in Hamburg, Duitsland.

Volgens Owen bestaat het Tor-netwerk voor het grootste deel uit sites gewijd aan de verkoop van drugs. Veruit het meeste verkeer, ruim 80 procent, ging tijdens zijn meting echter naar sites die naar alle waarschijnlijkheid foto's van kindermisbruik hosten.  

Kanttekening

De onderzoeker plaatst daarbij wel de kanttekening dat hij niet heeft kunnen bepalen welk gedeelte daarvan bezoek door daadwerkelijke personen betreft.

Een aanzienlijk gedeelte zou ook afkomstig kunnen zijn van geautomatiseerde systemen die zoeken naar de aanwezigheid van dergelijke illegale content, waarvan de politie bijvoorbeeld gebruikmaakt.

Ook werden niet alle verborgen websites geregistreerd in de meting, omdat deze te kortstondig online waren. Het daadwerkelijke percentage kan daarom niet worden bepaald. 

Anoniem

Hoewel het Tor-netwerk het bestaan van dergelijke sites faciliteert, is het daarvoor niet ontworpen. Tor werd gemaakt om anoniem te kunnen surfen, hoewel die mogelijkheid onlangs nog werd betwist

De internetgebruiker kan met Tor zijn echte ip-adres verbergen, waardoor websites via cookies geen profiel van de gebruiker kunnen samenstellen.

Naast anoniem surfen biedt Tor ook zijn eigen netwerk met webadressen die eindigen op '.onion'.

Deze websites, die niet door zoekmachines worden geïndexeerd en ook niet via een normale browser te bereiken zijn, worden het 'deep web' genoemd.

Tor: Dit is het diepe web