Lizard Squad, de groep achter de DDoS-aanval op Xbox Live en Playstation Network, introduceert een eigen DDoS-dienst. De aanval zou een promotiestunt zijn geweest.

Zowel Xbox Live als Playstation Network werden tijdens kerst op één van de drukste momenten offline gehaald met een DDoS-aanval. De diensten werden onbruikbaar gemaakt omdat ze bestookt werden met aanvragen.

Hackersgroep Lizard Squad eiste de aanval snel op. De aanval blijkt deel van een promotiestunt voor een eigen DDoS-dienst van Lizard Squad, meldt Daily Dot. De site sprak één van de leden.

Lizard Stresser

De DDoS-software die Lizard Squad tegen Microsoft en Sony gebruikte, is nu voor iedereen beschikbaar. De dienst heet Lizzard Stresser en is volgens de hackersgroep in te zetten tegen grote sites en online-diensten. Het zou de laatste actie van de groep zijn, voor die weer zou verdwijnen.

Het doen van DDoS-aanvallen is in veel landen strafbaar. Een dergelijke actie is straks genomen geen hack, aangezien er niet wordt ingebroken. Wel wordt legitiem bezoek van sites en diensten onmogelijk door het grote aanval nep-aanvragen van zo'n aanval.

Bij aanvallen waarbij grote sites en diensten succesvol worden geblokkeerd is een groot zogenoemd botnet nodig. Dat is een netwerk van computers die gezamenlijk de aangevallen site of dienst met aanvragen bestoken.

Geld verdienen

Lizzard Stresser zegt zijn gebruikers zo'n botnet ter beschikking te stellen. Gebruikers betalen in bitcoin, afhankelijk van hoe lang de aanval duurt. Voor 100 seconden vraagt Lizard Squad 6 dollar, 30.000 seconden (zo'n twintig dagen) kost 130 dollar. Voor 500 dollar zouden gebruikers onbeperkt DDoS-aanvallen uit kunnen voeren.

Lizard Squad beweerde eerder nog de aanvallen puur voor de lol uit te voeren. De groep uitte kritiek op het beveiligingsbeleid van zowel Microsoft als Sony. Dat zou tekort schieten, wat Lizzard Squad met zijn aanvallen zou willen aantonen.

"Spelletjes spelen op Twitter leuk, maar uiteindelijk gaat het toch om geld", zegt één van de Lizard Squad-leden tegen Daily Dot. "Het doel hier voor mij, ik kan niet voor de rest spreken, is geld." Binnen drie uur zou de dienst al 25 klanten hebben gekregen.

Vijf vragen over DDoS-aanvallen

Kim Dotcom stopt DDoS-aanval Xbox Live en Playstation Network