Microsoft werkt mogelijk aan een geheel nieuwe browser om naast Internet Explorer uit te brengen voor Windows 10.

Dat stelt Microsoft-kenner Mary Jo Foley op ZDnet.

Volgens haar bronnen heeft Microsoft plannen om twee browsers te lanceren met de release van Windows 10, dat ergens in het najaar van 2015 moet verschijnen.

Een daarvan zou een verbeterde versie van Internet Explorer 11 zijn. Dit met het oog op zogeheten 'backwards compatibility', om ervoor te zorgen dat oude plug-ins bijvoorbeeld kunnen blijven werken.  

Lichte browser

De tweede browser, die de werknaam Spartan zou hebben meegekregen, wordt naar verluidt exclusief voor Windows 10 ontwikkeld. De browser zou zowel op desktop als mobiele apparaten werken.

Verdere details worden niet genoemd, behalve dat het om een lichte browser zou gaan.

Bronnen van Neowin maken geen melding van een andere browser naast Internet Explorer, maar stellen wel dat Microsoft voor de nieuwste versie een splitsing in twee componenten gaat introduceren.

Een daarvan zou zich richten op oudere pagina's die zijn geoptimaliseerd voor onder meer eerdere versies van Internet Explorer.

'Geen nieuwe browser'

Het tweede component is naar verluidt een lichtere variant die zich volledig richt op nieuwere pagina's, zonder dat het rekening hoeft te houden met backwards compatibility. De nieuwe Internet Explorer zou automatisch kunnen schakelen tussen de twee varianten.

Volgens Neowin gaat het daarom niet om een geheel nieuwe browser naast Internet Explorer. 

Microsoft heeft officieel nog geen nieuwe versie van Internet Explorer onthuld voor Windows 10. Mogelijk gebeurt dat op 21 januari.

Dan houdt het bedrijf een speciaal evenement waarop waarschijnlijk de consumentenkant van Windows 10 wordt uitgelicht. Kort daarna zou de zogeheten Consumer Preview van het nieuwe besturingssysteem beschikbaar moeten komen.

Wat is er nieuw in Windows 10?