The Wolf of Wall Street is in 2014 het meest illegaal gedownload. In totaal zou de film ruim 30 miljoen keer gedownload zijn.

Dat meldt Variety op basis van data van Excipio, een bedrijf dat voor auteursrechthebbenden piraterij in de gaten houdt.

Het is de eerste keer dat Excipio dergelijke data deelt dus een vergelijking met vorig jaar is niet te maken. The Wolf of Wall Street voert met 30,035 miljoen downloads de lijst aan. De film kwam officieel met Kerstmis 2013 uit.

Disney-film Frozen uit november 2013 neemt de tweede plaats in met 29,919 miljoen downloads. Robocop, de versies uit 1987 en 2014 bij elkaar opgeteld, staat met 29,879 miljoen downloads op de derde plaats.

Nieuwssite Torrentfreak maakt ook elk jaar een lijst met de meest gedownloade films en series bekend. The Hobbit voerde daar in 2013 de lijst aan. De cijfers voor 2014 zijn nog niet bekendgemaakt. 

Wel deelde Torrentfreak afgelopen weekend al de lijst met meest gedownloade series. Game of Thrones staat daar wederom bovenaan. 

Downloaden is sinds dit jaar in Nederland officieel illegaal. Voorheen werd downloaden gedoogd en gecompenseerd via de thuiskopieheffing. Daar is dit jaar een einde aan gekomen. Er geldt nu een downloadverbod in Nederland.

Maandag blijkt uit de Video on Demand Marktmonitor, een overzicht dat de streamingbranche elk kwartaal uitbrengt, dat The Wolf of Wall Street in Nederland ook de film is die via legale digitale kanalen het meest wordt bekeken. Frozen staat op de derde plaats, achter het Nederlandse Soof.

Volgens het onderzoek gebruiken inmiddels 3,2 miljoen Nederlandse huishoudens video on demand, bijvoorbeeld via Netflix, kabelaars of iTunes.

Alles wat u moet weten over het Nederlandse downloadverbod

Wat kost illegaal downloaden de Nederlandse filmindustrie?