Hackers hebben de vingerafdruk van de Duitse minister van Defensie in handen gekregen. Daarvoor gebruikten zij enkel foto's waarop haar duim te zien was.

Hacker Jan Krissler, ook bekend als Starbug, wil zo aantonen dat het gevaarlijk is om biometrische gegevens te gebruiken als identificatiemethode, meldt Deutsche Welle maandag.

Met foto's en de commercieel verkrijgbare software Verifinger wist Krissler samen met zijn collega Tobias Fiebig van de technische universiteit in Berlijn een vingerafdruk samen te stellen. De foto's werden genomen tijdens een recente persconferentie van minister Ursula von der Leyen.

Kissler zegt ook een foto te hebben van de ogen van Angela Merkel, waarmee irisscanners kunnen worden misleid. De iris van Merkel heeft op de foto een doorsnede van 110 pixels, genoeg detail om als identificatie te werken.

Merkel

In 2008 publiceerde Krissler al eens de vingerafdruk van toenmalig minister van Financiën Wolfgang Schäuble, in het blad van de hackersclub CCC. Die vingerafdruk werd verzameld van een waterglas.

Ook wist Krissler al eens de vingerafdrukscanner van de iPhone 5S te misleiden door in te loggen met een gekopieerde vingerafdruk op papier.