Startende bedrijven halen steeds hogere investeringen binnen en worden op steeds hogere bedragen gewaardeerd, vaak voordat dat ze winst maken. De tien hoogst gewaardeerde startups op een rij. 

De gegevens uit deze lijst zijn afkomstig van de Wall Street Journal en Dow Jones. In de lijst zijn alleen niet-beursgenoteerde bedrijven opgenomen die in de afgelopen drie jaar investeringen hebben binnengehaald. Investeringsrondes die nog niet officieel rond zijn, zijn niet opgenomen in de lijst.

1. Xiaomi

Totale hoeveelheid investeringen: 1,4 miljard dollar. Laatste waardering: 45 miljard dollar.

Het Chinese Xiaomi bestaat sinds 2010 en bestormt momenteel de smartphonemarkt. Het bezet afwisselende de derde en vierde plek op de wereldwijde smartphonemarkt. Naar verwachting verkoopt de telefoonmaker in 2014 zeventig miljoen toestellen in de Aziatische landen waar het bedrijf actief is.

Met een nieuwe investeringsronde is Xiaomi eind december 2014 gewaardeerd op 45 miljard dollar. Daarmee werd Uber van de eerste plaats gestoten als meest waardevolle startup.

Bekijk hoe de smartphoneverkoop van Xiaomi is gegroeid

2. Uber

Totale hoeveelheid investeringen: 2,8 miljard dollar. Laatste waardering: 41,2 miljard dollar.

Uber, opgericht in 2009, bestormt met veel bombarie de taximarkt, en niet geheel onterecht. De taxi-app stond lange tijd met kop en schouders bovenaan deze lijst, met een waardering die vele malen groter was dan andere startups. Xiaomi heeft daar echter een einde aan gemaakt.

Opvallend is dat Uber in totaal 2,8 miljard dollar binnenhaalde in zes investeringsrondes. Het bedrag dat het bedrijf per ronde ophaalt ligt dus erg hoog.

Uber: De opkomst van de populaire en controversiële taxi-app

3. Snapchat

Totale hoeveelheid investeringen: 1,2 miljard dollar. Laatste waardering: 16 miljard dollar.

Snapchat werd opgericht in 2012 en groeide in de tussentijd uit tot een van de populairste apps om berichten mee te versturen. Facebook probeerde Snapchat in 2013 tevergeefs over te nemen voor 3 miljard dollar. Officiële gebruikersaantallen zijn niet bekend, maar de berichtenapp heeft vermoedelijk ruim 100 miljoen actieve gebruikers per maand. De meerderheid van de gebruikers, zo'n tweederde, maakt dagelijks gebruik van de dienst. 

Nederlanders omarmen Snapchat, Pinterest en Instagram 

4. Palantir

Totale hoeveelheid investeringen: 1 miljard dollar. Laatste waardering: 15 miljard dollar.

Palantir bestaat sinds 2004 en specialiseert in het analyseren van grote hoeveelheden data. Het is dan misschien ook geen verrassing  dat het de Amerikaanse inlichtingendiensten FBI en CIA tot zijn klanten mag rekenen. Sinds 2010 richt het zich ook op de financiële markt. 

5. Flipkart

Totale hoeveelheid investeringen: 3 miljard dollar. Laatste waardering: 15 miljard dollar.

Flipkart zal voor velen een onbekende naam zijn in deze lijst, maar het is het grootste e-commercebedrijf in India. Het bedrijf werd in 2007 opgericht en opereert exclusief in India, waar ook het hoofdkantoor staat. Het bedrijf is officieel niet Indiaas; Flipkart staat officieel in Singapore geregistreerd.

5. SpaceX

Totale hoeveelheid investeringen: 1,1 miljard dollar. Laatste waardering: 12 miljard dollar.

Spacex is het ruimtevaartbedrijf van Tesla-oprichter Elon Musk. Het bedrijf werd in 2002 opgericht en heeft inmiddels al meerdere raketten en capsules de ruimte ingeschoten. In september 2014 leverde een zogenoemde Dragon-capsule van SpaceX een 3d-printer af bij het internationale ruimtestation ISS. Het bedrijf hoopt binnen tien tot twintig jaar de eerste mensen op Mars te zetten.

6. Airbnb

Totale hoeveelheid investeringen: 0,8 miljard dollar. Laatste waardering: 10 miljard dollar.

Airbnb doet met huizen wat Uber met auto's doet. Via de dienst kunnen gebruikers gemakkelijk hun appartement tijdelijk verhuren aan mensen die een weekendje weg willen. Net als Uber is ook deze dienst niet onconroversieel: begin 2013 liet de gemeente Amsterdam klaar te zijn met de 'illegale hotels' in de stad, en de verhuur van woningen werd door de rechter bijna in alle gevallen verboden. Inmiddels is de dienst weer toegestaan in onze hoofdstad, onder bepaalde voorwaaren.

7. Dropbox

Totale hoeveelheid investeringen: 507 miljoen dollar. Laatste waardering: 10 miljard dollar.

Dropbox bestaat sinds 2007 en heeft inmiddels meer dan 200 miljoen gebruikers. Het bedrijf probeert nu ook uit te breiden naar de zakelijke markt, en ging daarom onlangs een samenwerking aan met Microsoft. Daarmee moet het makkelijker worden voor Microsoft Office-gebruikers om hun documenten te synchroniseren met Dropbox. De samenwerking wordt in de eerste helft van 2015 groter. Dan wordt het mogelijk om Office-bestanden direct in de web-app van Dropbox aan te passen.

8. Didi Dache - Kuaidi Dache

Totale hoeveelheid investeringen: 970 miljoen dollar. Laatste waardering: 8,8 miljard dollar.

De 'Chinese Uber' komt voort uit een fusie tussen twee bedrijven die losse apps maakten om taxi's mee te bestellen in China. In tegenstelling tot Uber werken Didi en Kuaidi vooral met bestaande taxi's, al concurreren ze inmiddels ook met Uber door eigen auto's in te zetten. Investeerders zijn onder meer de Chinese internetgiganten Tencent en Alibaba.

9. Spotify

Totale hoeveelheid investeringen: 1 miljard dollar. Laatste waardering: 8,5 miljard dollar.

De grootste muziekstreamingdienst ter wereld heeft 20 miljoen betalende gebruikers en nog eens 55 miljoen leden die alleen gratis muziek streamen. Ondanks concurrentie van grote bedrijven als Google en binnenkort ook Apple groeit de dienst snel door, en is er ruim 3 miljard dollar uitgekeerd aan de houders van auteursrechten.

10. DJI

Totale hoeveelheid investeringen: 105 miljoen dollar. Laatste waardering: 8 miljard dollar.

Een van de bekendste dronemakers ter wereld richt zich vooral op het maken van vliegende camera's voor de zogenoemde 'prosumer', ofwel consumenten die professionele resultaten willen behalen. De quadcopters van DJI kosten rond de duizend euro en schieten video's in zeer hoge kwaliteit. Het Chinese bedrijf heeft al honderdduizenden drones verkocht en verwacht in 2015 een omzet van ruim 1 miljard dollar.

De gegevens uit deze lijst zijn afkomstig van de Wall Street Journal en Dow Jones. In de lijst zijn alleen niet-beursgenoteerde bedrijven opgenomen die in de afgelopen drie jaar investeringen hebben binnengehaald.