Lizard Squad, het internetcollectief dat verantwoordelijk is voor de aanval op Xbox Live en Playstation Network, valt nu ook het anonieme Tor-netwerk aan.

Hackerscollectief Anonymous heeft Lizard Squad inmiddels gevraagd om te stoppen met de aanvallen op Tor. "Mensen hebben Tor nodig vanwege corrupte regeringen. Stop ermee", aldus Anonymous.

Tor, een afkorting voor The Onion Router, is een netwerk dat internetverbindingen versleutelt en door een reeks servers over de hele wereld stuurt, zodat het internet anoniem kan worden bezocht.

Eerder meldde Tor dat er deze week een aanval op het netwerk zou plaatsvinden, die zaterdag wordt opgeëist door Lizard Squad. Dit collectief eiste tijdens de kerstdagen ook de verantwoordelijkheid op voor de DDoS-aanval op de livediensten van Xbox en Playstation. 

Tor-nodes

Lizard Squad valt op dit moment duizenden Tor-nodes aan, die door vrijwilligers worden aangeboden. Een Tor-node is nodig om verkeer door verschillende servers te leiden en te anonimiseren. Als een groep meer dan de helft van de Tor-nodes in bezit heeft, is het mogelijk om verkeer binnen het Tor-netwerk af te luisteren.

Naar verluidt heeft Lizard Squad de helft van de 8000 Tor-nodes overgenomen. Deze kwetsbaarheid is niet nieuw, maar het is wel de eerste keer dat deze kwetsbaarheid, in ieder geval publiekelijk, wordt misbruikt. 

Tor heeft tegenover The Verge gereageerd dat het zich geen zorgen maakt: "Hoewel Lizard Squad duizenden Tor-nodes draait, nemen die nodes vooralsnog maar 1 procent van de capaciteit van het Tor-netwerk in. We zijn op dit moment bezig om deze nodes te verwijderen, voordat ze een bedreiging kunnen worden."

"We verwachten niet dat de anonimiteit van gebruikers en snelheid van het netwerk worden aangetast", vervolgt een woordvoerder van het Tor-project.

Niet veilig

"Alleen hackers, kwaadwillenden en pedofielen gebruiken Tor", aldus Lizard Squad op Twitter. In een interview met The Daily Dot zegt een lid van het collectief dat Playstation Network en Xbox Live alleen "voor de lol" werden aangevallen. 

"Microsoft en Sony zijn mongolen, het zijn letterlijk apen achter computers. Als ik daar zou werken, kon ik de aanvallen stoppen", aldus het Lizard Squad-lid. "Veel mensen zeggen dat DDoS'en geen hacken is, maar aanvallen van deze grootte kun je niet zomaar vanaf je computer in de huiskamer uitvoeren."

Tor

Tor wordt gebruikt door mensen die bezorgd zijn over privacy en door dissidenten in landen als China, waar veel sites geblokkeerd zijn. Via Tor is echter ook het beruchte 'deep web', waaronder de inmiddels offline gehaalde digitale zwarte markt Silk Road, te bereiken.

Tor: Dit is het diepe web en zo gebruik je het

Vijf vragen over DDoS-aanvallen