Een Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat Facebook zich in de rechtbank moet verantwoorden voor het scannen van privéberichten van gebruikers.

Dat meldt Recode. In 2013 beschuldigden twee mannen Facebook van het scannen van privéberichten, en het sociale netwerk moet zich hiervoor nu ook daadwerkelijk in de rechtbank gaan verantwoorden.

Facebook scant privéberichten van gebruikers op links, waarna het sociale netwerk aan deze websites een 'like' toevoegt. Zo zou Facebook het aantal likes op websites verhogen, waardoor het sociale netwerk interessanter wordt voor adverteerders.

De advocaat van Facebook beargumenteerde dat het scannen van privéberichten valt onder een speciale uitzondering binnen de Communications Privacy Act. Ook Google scant e-mails van gebruikers op specifieke trefwoorden, waarna de internetgigant persoonlijkere advertenties kan tonen.

Volgens de Amerikaanse rechter heeft Facebook niet voldoende uitleg gegeven over hoe het scannen van privéberichten binnen de normale werkzaamheden van het bedrijf valt. Facebook heeft nog niet op het oordeel van de rechter gereageerd.