De Ierse regering steunt Microsoft in zijn verzet tegen de eis dat een in Ierland opgeslagen e-mail moet worden overhandigd aan Amerikaanse autoriteiten. 

De zaak rond de e-mails van een onbekende verdachte sleept al sinds eind 2013. Meerdere rechters stelden dat Microsoft de gegevens moet overhandigen aan de FBI, ookal bevinden die zich in een datacentrum buiten de VS. Microsoft stelt dat de Amerikaanse opsporingsdienst het recht niet heeft om buiten de landsgrenzen data op te vragen.

Ierland steunt Microsoft hierin, en stelt dat de Amerikaanse inlichtingendiensten bij de Ierse regering moeten aankloppen. In een statement schrijft de Ierse minister voor databescherming Dara Murphy dat er een gezamenlijk juridisch raamwerk is voor dit soort zaken, en dat het via die weg zal worden opgelost. 

"Het recht op bescherming van persoonlijke data is een essentieel fundament voor een moderne samenleving, en organisaties kunnen vertrouwen op de regels die de privacy waarborgen."

Eerder sprak de Europese Commissie zich ook al uit tegen het overhandigen van de e-mails. Microsoft zegt dat het Amerikaanse congres hier toestemming toe moet geven, en dat rechtbanken zich van deze beslissing moeten onthouden.