Taxidienst Uber heeft zijn excuses aangeboden voor het rekenen van zeer hoge prijzen tijdens de gijzeling die vorige week plaatsvond in Sydney.

De app heeft een surge pricing-systeem, dat prijzen automatisch verhoogt als er veel vraag is naar Uber-auto's. Tijdens de gijzeling vroeg de app daarom tot wel vier keer het normale tarief voor Uber-ritten.

Het bedrijf zegt dat de bedoeling was om zo veel mogelijk mensen snel uit het gebied van de gijzeling te vervoeren. "We hebben surge pricing niet onmiddelijk stopgezet. Dat was een verkeerd besluit", aldus Uber in een blogpost. Mensen die hoge prijzen hebben betaald, hebben dit bedrag teruggestort gekregen.

"We zullen leren van dit incident en dankzij deze les beter worden. Uber wil zorgen dat gebruikers een rit kunnen krijgen wanneer zij die nodig hebben - juist ook tijdens rampen en noodtoestanden."

Controversieel

Net als in veel andere steden is Uber ook in Sydney controversieel. Het transportministerie van de Australische staat New South Wales, waar Sydney onder valt, heeft verklaard dat chauffeurs zich aan de relevante wetten moeten houden, bijvoorbeeld door een licentie te bezitten. Dat is bij Uber-chauffeurs niet het geval.

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is Uber-ceo Travis Kalanick officieel aangeklaagd omdat zijn bedrijf zich niet aan de lokale wetten houdt. Kalanick zal niet worden gearresteerd, maar bij een veroordeling kan hij een celstraf van maximaal twee jaar of een boete van maximaal 20 miljoen won (15.000 euro) krijgen, zo meldt Reuters.

Uber zegt de Koreaanse wet te respecteren en mee te zullen werken aan het onderzoek.

Bekijk waar Uber verboden is, of voor de rechter staat: