Google heeft creditcardbedrijven Visa en Mastercard aangeklaagd voor het in stand houden van kunstmatig hoge kosten voor creditcardbetalingen.

Dat meldt Law360.

Volgens de zoekgigant krijgt Google hogere kosten berekend dan in een meer competitieve markt het geval zou zijn. Google bezit wereldwijd het overgrote deel van de zoekmarkt en de smartphonemarkt met besturingssysteem Android.

Om welke betalingen de rechtszaak precies gaat is niet bekend. In de Verenigde Staten heet Google betaaldienst Google Wallet. Bovendien kunnen gebruikers van Android-toestellen via Google Play apps, muziek, boeken en films kopen.

Tussen januari 2004 en november 2012 zou Google te hoge toeslagen hebben moeten betalen. Na 2012 stopte de praktijken vanwege een andere rechtszaak.

Miljarden

De creditcardmaatschappijen werden in 2005 namelijk al aangeklaagd door tal van bedrijven die de creditcards accepteren. Zij klaagden allemaal dat er te hoge kosten waren verbonden aan de betalingen en dat vergoedingen kunstmatig hoog werden gehouden.

Eind 2012 werd er een schikking van 5,7 miljard dollar bereikt, maar verschillende bedrijven wilden daar niet aan mee doen. Google was daar een van. De zoekgigant klaagt Visa en Mastercard nu zelf aan om de exact geleden schade vergoed te krijgen.

Om welk bedrag het gaat, is nog onduidelijk. Google, Visa en Mastercard wilden tegenover Law360 niet reageren.

Dat Google klaagt over de negatieve gevolgen van zijn monopoliepositie is opvallend. In zowel Europa als de Verenigde Staten ligt Google al jaren onder vuur vanwege misbruik van die positie.