Grote Amerikaanse hotelketens willen toestemming krijgen de wifi-hotspots van hun gasten te blokkeren. Google en Microsoft spreken zich uit tegen de plannen.

Dat meldt The Wall Street Journal.

De Amerikaanse hotelbond en hotelketen Marriot pleiten bij toezichthouder FCC voor toestemming om wifi-hotspots van gasten te blokkeren. De hotels willen dat om te voorkomen dat de hotspots hun eigen wifi-netwerk storen, en zo de reputatie van het hotel schaden.

Zowel Google als Microsoft hebben zich uitgesproken tegen zo’n blokkade. Beide bedrijven sporen de FCC aan het verzoek van de hotels vooral niet in te willigen.

Afzonderlijk van elkaar wijzen beide bedrijven de FCC op zijn eigen regels. Die stellen duidelijk dat het verboden is te knoeien met geautoriseerd radioverkeer. Mobiele- en wifi-signalen vallen onder die noemer.

Maatschappelijk belang

Ook benadrukken Google en Microsoft dat het blokkeren van wifi-hotspots van consumenten niet van maatschappelijk belang is. Die consumenten hebben volgens de bedrijven al via hun mobiele provider voor internettoegang betaald. Een bewuste blokkade zou de consument dwingen nogmaals voor toegang te betalen, ditmaal bij het hotel.

Wifi-hotspots van gasten zijn volgens Marriot een gevaar omdat kwaadwillenden nietsvermoedende andere gasten op hun netwerk kunnen lokken. Marriot blokkeerde op eigen initiatief al op illegale wijze wifi-hotspots van zijn gasten, waarop toezichthouder FCC een boete van zo’n 490.000 dollar oplegde. Daarop vroeg de hotelketen samen met de Amerikaanse hotelbond officieel toestemming aan de FCC voor dergelijke blokkades.

Deze steden hebben de hotels met de beste wifi-verbinding