Reissite Tripadvisor heeft van de Italiaanse mededingingsrechter een boete van 500.000 euro gekregen voor het tonen van neprecensies.

Dat meldt The Guardian.

De boete volgt na klachten van de Italiaanse verenging voor hoteliers en een consumentenorganisatie. Die meenden dat veel negatieve hotelrecensies niet echt waren.

De rechter stelt de aanklagers in het gelijk, en vindt dat Tripadvisor moet stoppen met het publiceren van misleidende informatie over de bronnen van zijn recensies. Volgens de rechter maakt de site zich al sinds 2011 schuldig aan die praktijken. Tripadvisor heeft negentig dagen om te reageren.

Tripadvisor vecht de uitspraak aan. Volgens de site worden al zijn recensies door zowel een algoritme als een speciaal team gemonitord op echtheid. Die zijn volgens de site "extreem effectief in het beschermen van consumenten van de kleine meerderheid die het systeem proberen te belazeren".

De reissite werd in het Verenigd Koninkrijk eerder op de vingers getikt. Een regulator maande de site niet langer de beweren dat alle recensies zijn geschreven door onafhankelijke reizigers, en daardoor betrouwbaar zijn. Tripadvisor was met 46 miljoen bezoekers de op vier na grootste reissite van 2013.

Tripadvisor beboet Brits stel na negatieve hotelrecensie