Noord-Korea heeft weer verbinding met het internet, nadat het land maandagnacht urenlang te maken had met een storing.

Die storing vond plaats te midden van een dispuut tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten over de hack op de filmafdeling van Sony.

Tegenover Reuters zegt onderzoeksbedrijf Dyn dat nog onbekend is wat heeft gezorgd voor de storing. Een hack zou hierachter kunnen zitten, maar het kan ook gaan om een technisch probleem.

Anonieme Amerikaanse functionarissen die bezig zijn met een onderzoek naar de hack op Sony zeggen tegen het persbureau dat de Amerikaanse overheid niet verantwoordelijk is voor een cyberaanval op Noord-Korea.

Video: Noord-Korea urenlang zonder internet

China

De officials zeggen wel dat China is gevraagd om hulp bij het afsluiten van servers en routers die Noord-Korea gebruikt om via China verbinding te maken met het internet. Ook is China gevraagd om Noord-Koreaanse hackers die vanuit het buurland werken te identificeren.

Volgens de anonieme officials heeft China nog niet op deze verzoeken gereageerd. China heeft wel gezegd dat er geen bewijs is dat Noord-Korea betrokken was bij de hack op Sony.

Van de 24 miljoen inwoners van Noord-Korea kan bijna niemand op een ongecensureerd internet. Wel is een beperkt nationaal internet beschikbaar dat toegang biedt tot informatie die door de overheid is goedgekeurd. Ook die sites waren niet bereikbaar tijdens de storing.