Google is begonnen met het tonen volledige songteksten in zijn zoekresultaten. De zoekmachine baseert de resultaten op muziek in zijn eigen Play Store.

Dat meldt Techcrunch.

Songteksten zijn een toevoeging aan Googles Knowledge Graph. Dat onderdeel van de zoekmachine toont al langer zaken als het weer, vertalingen, valuta-omrekeningen en samenvattingen van onder meer Wikipedia-artikelen bovenaan de zoekresultaten.

Wanneer gebruikers op een songtekst van een nummer zoeken, toont Google een groot deel van die tekst in zo’n Knowledge Graph. Voor de volledige tekst kunnen gebruikers doorklikken naar Google Play, waar het nummer te koop wordt aangeboden.

Auteursrechten

De functie is nog niet voor alle muziek beschikbaar, ook hebben niet alle gebruikers succes wanneer zij de functie uitproberen. Google rolt dergelijke vernieuwingen aan zijn zoekmachine vaker stapsgewijs uit.

Populaire zoekresultaten voor songteksten zijn nu vaak sites die zich specialiseren in zulke teksten. Dergelijke sites kunnen al jaren op kritiek uit de muziekbranche rekenen. Die vinden dat het tonen van songteksten op sites met reclame inbreuk maakt op hun auteursrecht. In 2013 probeerden grote Amerikaanse muzieklabels dergelijke sites al eens via de rechter offline te halen, toen zonder resultaat.