Facebook en Twitter weigeren mee te werken aan pogingen van de Russische overheid om kritische pagina's onbereikbaar te maken. De sociale netwerken zijn bereid om geheel geblokkeerd te worden in het land.

Dat melden anonieme bronnen maandag aan de onafhankelijke televisiezender Dozhd.

Onlangs ontstond ophef toen Facebook een pagina voor aanhangers van Alexei Navalny, een prominent criticus van president Vladimir Poetin, onbereikbaar maakte in Rusland. Het sociale netwerk deed dat na een verzoek van de Russische overheid.

De pagina was in het leven geroepen nadat Russische aanklagers tien jaar cel eisten in een strafzaak tegen Navalny. Volgens critici is die zaak enkel politiek gemotiveerd. Op de Facebook-pagina werd opgeroepen tot demonstraties, en binnen enkele uren meldden duizenden mensen zich hiervoor aan.

Blokkade

Volgens bronnen van Dozhd heeft het bestuur van Facebook in Californië besloten om niet langer te voldoen aan zulke blokkeringsverzoeken. Toekomstige pagina's die Navalny en andere Russische oppositiefiguren steunen, zullen bereikbaar blijven in het land.

Facebook zou beseffen dat dit mogelijk kan leiden tot een complete blokkade in Rusland. Het sociale netwerk zou dat risico echter aanvaarden.

Volgens de bronnen heeft Twitter dezelfde houding. Accounts die steun uitspreken voor Navalny worden niet geblokkeerd. 

Druk

Buitenlandse internetbedrijven komen in Rusland steeds vaker onder druk te staan. Eerder dit jaar werd een wet aangenomen die bedrijven verplicht om gegevens over Russische gebruikers op Russisch grondgebied op te slaan. 

Daarmee zou de overheid proberen zijn grip op het internet te verstevigen. Volgens een recent gerucht is Google na de wetswijziging van plan om een Russisch kantoor te sluiten.