De Noord-Koreaanse regering wil gezamenlijk met de Verenigde Staten onderzoek doen naar de grote Sony-hack. Stemt de VS daar niet mee in, dan waarschuwt Noord-Korea voor 'ernstige gevolgen'.

Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA zaterdag.

Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst FBI zit Noord-Korea achter de grote hackaanval op Sony. De Noord-Koreaanse regering ontkent echter enige betrokkenheid, en noemt de aantijgingen "laster".

De Verenigde Staten hebben geen interesse in het aanbod van Noord-Korea om samen uit te zoeken wie er achter de hack zit. De VS blijft het communistische land aanwijzen als schuldige.

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad eist dat Noord-Korea "zijn schuld toegeeft en Sony compenseert", zo zei een woordvoerder zaterdag tegen de BBC. Dat is volgens hem de enige manier waarop Noord-Korea kan helpen.

Verder maakte de regering van Obama zaterdag bekend dat het advies vraagt aan onder andere Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland om gezamenlijk te reageren op Noord-Korea. Daarnaast vragen de Verenigde Staten hulp aan Zuid-Korea, Japan, China en Rusland om Noord-Korea in toom te houden.

Hack

De systemen van Sony werden eind november aangevallen. Sindsdien wordt gevoelige informatie van het bedrijf en zijn medewerkers gelekt. Aanleiding voor de hack lijkt de omstreden film The Interview, waarin de moord op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wordt beraamd.

Na diverse bedreigingen van de hackers heeft Sony de film geannuleerd, hoewel dat volgens de Amerikaanse president Barack Obama een grote fout was.

"Ik zou willen dat Sony eerst met mij had gesproken", zei Obama vrijdag tijdens een persconferentie. "Dan zou ik de studio hebben verteld dat ze zich niet zouden moeten laten intimideren", aldus Obama. "Het idee dat een satirische film met Seth Rogen en James Franco wordt gezien als een bedreiging geeft aan met wat voor regime we te maken hebben."

Video: Noord-Korea wil cyberaanval met VS onderzoeken

FBI beschuldigt Noord-Korea officieel van Sony-hack